Hírek

Talajfertőtlenítő szerekről általánosságban

talajfertőtlenítő szerek a talajban levő, kárt okozó élőlények ellen használt szerek. A kártevők ellen való mentesítésre többféle eljárás (pl. hőkezelés) is ismeretes, de azok lényegesen drágábbak a talajfertőtlenítésnél. Általános szabály, hogy azokat egyenletesen kell kijuttatni és a talajba dolgozni. Ezeknél a szereknél az élelmezés-egészségügyi várakozási időnek nincs különösebb jelentősége, mert a szereket vetés, ill. ültetés előtt használják, és így a betakarításig számított időszakot a tenyészidő határozza meg.

A talajfertõtlenítõ szerek csoportosítása:

  • Általános hatásúak
  • Rovarölõ hatásúak, ide tartoznak
  • Gázosítószerek
  • karbamát típusú rovarölõ szerek
  • klórozott szénhidrogén típusú rovarölõ szerek
  • szerves foszforsavészter típusú rovarölõ szerek
  • Gombaölõ hatásúak

Az általános hatású talajfertőtlenítők kivétel nélkül gázhatásúak. Többségükből a talajban metil-izocianát képződik, ami olyan erős hatású, hogy az adagolástól függően valamennyi csoportba tartozó élőlény kiirtására alkalmas, szakszerűtlenül alkalmazva a kultúrnövényre is mérgező. A szereket a talajba kell bedolgozni, ahol a hatástartam a hőmérséklet függvénye; a szükséges időtartam elteltével ajánlatos saláta vagy zsázsa csíráztatásával a szerek elbomlásáról meggyőződni.

A gázhatású készítményeket a rovarok a bőrszövetükön és az idegvégződésükön keresztül veszik fel, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. Ez a hatásmód újszerű megoldást jelent a talajlakó kártevők elleni védekezésben, mivel a készítmény nem szívódik fel a növénybe, a rovarokat nem a kezelt növények fogyasztásán keresztül pusztítja el. Gázhatásának köszönhetően erős riasztó hatása van a tojásrakásra készülő káposzta-, hagyma és viráglegyekre is.

Talajfertőtlenítő szerek kijuttatásának idejét és a megfelelő készítményt a talajban található kártevők száma és összetétele határozza meg. A megfelelő választásban és felhasználásban nyújt segítséget a Farmmix Kft. a következő szerekkel:

Picador 0,8MG aminek hatóanyaga 8 g/kg cipermetrin, elérhető 300 g és 1 kg kiszerelésben. A készítmény több kultúrában hatékony a pattanóbogár lárva, cserebogár lárva, káposztalégy, sárgarépalégy ellen.

Bomber 1,5 G aminek hatóanyaga 15 g/k teflutrin elérhető 300 g, és 1, kg, 5 kg kiszerelésben. A készítmény több féle kultúrában hatékony a talajlakó kártevők (drótféreg, pajorok) és kukorica bogár ellen

A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való tejes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek