Hírek

Szelektív egyszikűirtás a Fenoxinn 100 EC-vel

Magyarországon is egyre növekvő területen okoznak gondot az egyszikű gyomnövények. A gabonával együtt fejlődve komoly konkurenciát jelent a kultúrnövénynek és erős fertőzés esetén nagy károkat okozhatnak, mivel elnyomhatják a kultúrnövényünket. A kalászosokban a legelterjedtebb egyszikű gyomok közé tartozik a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, amelyek ősszel és tavasszal csíráznak, míg a vadzab tavasszal csírázik. Bizonyos területeken gondot okozhatnak a rozsnok fajok és az évelő tarackbúza és nád.

Egyszikű gyomok ellen csak az integrált szemlélet nyújthat megfelelő megoldást. A vetésváltás kiemelt jelentőségű, amivel megakadályozhatjuk az egyszikű gyomok felszaporodását, ezért ne termesszünk egymást követő években kalászost. Helyes talajműveléssel, megfelelő vetőmagnormával, tápanyagellátással érhetjük el az optimális állománysűrűséget, ezzel ki tudjuk használni a kalászosok gyomelnyomó képességét. Meg kell említeni, hogy a tavaszi árpa nem rendelkezik megfelelő gyomelnyomó képességgel, ezért a terület megválasztása kritikus kérdés lehet a gyomszabályozásában.

Mivel az egyszikű gyomok rokonságban állnak a termesztett gabonáinkkal, ezért az ellenük való kémiai védelemben speciális hatóanyagokra van szükségünk. A FENOXINN 100 EC az őszi búza és a tavaszi árpa specifikus egyszikű gyomirtója, amelyet a posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a szárbaindulás kezdetéig. A hatóanyag a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, vadzab, muhar fajok és más magról kelő egyszikű fajok széles skálája ellen hatékony. Kijuttatását a gyomok 1-3 leveles korától, azok két nóduszos állapotáig szükséges elvégezni, mert ekkor a legérzékenyebbek a hatóanyagra. A kijuttatást követően 3 héten belül elpusztulnak a gyomnövények, mivel miután felszívódik, gátolja azokban a lipidszintézist. A FENOXINN 100 EC egy olyan antidótumot tartalmaz, amely segítségével a kultúrnövény képes gyorsan lebontani a hatóanyagot. Tehát a termesztett növény fejlettségi állapotától függetlenül, rugalmasan tudjuk kijuttatni az optimális időpontban a megfelelő hatás érdekében a gyomok állapotára figyelve.

A FENOXINN 110 EC-t külön menetben érdemes kipermetezni 0,7 liter/ ha dózissal. Más készítményekkel történő kombináció esetén feltétlenül szükséges keverési próbát elvégezni. Dikamba, bifenox és hormonhatású herbicidekkel nem keverhető. Mivel az egyszikű gyomok keskenylevelűek és függőlegesen állnak, ezért törekedjünk az apró cseppméretre és a nagy lémennyiséggel való kijuttatásra.

Tóth Fanni, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Heves megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek