Hírek

Időszerű a védekezés csonthéjasokban monília ellen

A monília csonthéjasok közül főleg kajszit, meggyet és a cseresznyét támadja. A csapadékos időjárás elősegíti ezen gomba fertőzését, főleg virágzás idején. Ilyenkor a gondos kertésznek résen kell lennie.

Az első védekezési lehetőségünk a betegség elkerülése ellen, a rezes lemosás tavasszal. Amit tudni kell a réztartalmú készítményekről: rézszulfát a legdrasztikusabb (csak profi kertészeknek ajánljuk), rézoxiklorid (METEOR) kevésbé drasztikus, rézhidroxid a legkíméletesebb (HYDROSTAR).  A védekezést rügypattanástól piros bimbós állapotig kell elvégezni, bő lé mennyiséggel. Virágzó fáknál véletlenül se használjunk rezeket, mert perzselést okozhatnak.

A második védekezési lehetőségünk virágzáskor van. Ha csapadékos az időjárás és hosszan tart a virágzás, (5-7 nap) akkor háromszor kell védekezni. Első alkalom a bimbós állapot kezdetén, második lehetőség fővirágzáskor, a harmadik lehetőség pedig a virágzás végén. Használható termékek: TARGET 80 WDG, TEBUCON F. Ha kevesebb védekezést választunk ebben az időszakban egyet mindenképp alkalmazzunk: fővirágzáskor a TEBUCON F nevű terméket!

Ezek után már csak a gyümölcsünket kell megvédeni a monília ellen a későbbi időszakban. Ezt a CERCOBIN 70 WDG termékkel megtehetjük (meggyben, cseresznyében) figyelembe véve az élelmezési várakozási időt.

Azért, hogy a csonthéjas növényeink szép termést hozzanak, ne feledjük a tápanyag utánpótlást sem. Kiváló lehetőség erre az AGROCEAN nevű termékünk.

Sikeres és eredményes kertészkedést kívánunk!

Majoros János, növényorvos, Farmmix Kft. üzletkötő Bács-Kiskun megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek