Hírek

Hatékony fungicid használat a kalászos gabona védelmében

A kalászosok gombaölő szeres kezelését mindig megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva szükséges elvégezni, az évjárattól, vagy fertőzöttségi nyomástól függően, egy, vagy két alkalommal. Első permetezést preventíven, de legkésőbb a tünetek megjelenésekor kell elvégezni, bokrosodás végétől, majd a kalászhányás-virágzás idejére kell a második kezelést időzíteni, célzottan a kalászfuzáriózis ellen.

A búza gombaölőszeres kezelésének a legfontosabb feladata a felső levélszint, kiemelten a zászlóslevél, valamint a kalász védelme, mivel a zászlóslevél a termésképződéshez szükséges asszimiláták közel 90%-át biztosítja a növénynek, tehát védelme kiemelt fontosságú kell, hogy legyen. Csak egészséges növény tudja elérni a kívánt termésminőséget és potenciált, ezért szükséges az egész tenyészidőszakban a lehető legnagyobb figyelemmel kísérni az állományunkat és szükség esetén védekezni a kórokozó gombák ellen.

TEBU 250 EW (250g/l tebukonazol)

A TEBU 250 EW széles hatásspektrumú, felszívódó gombaölőszer, amely a növényben akropetálisan, vagyis csúcsi irányban szállítódik. A legtöbb levél- és kalászbetegség, valamint a fuzárium ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik.

Triazol típusú fungicid, amely az ergoszterol bioszintézist gátolja két ponton is, a többi triazoltól eltérően, emiatt hiányzik az ergoszterol, amely a sejtmembrán része. A gombák szívóhifái nem tudnak kialakulni, ezért a gomba táplálék hiányában elpusztul. A növényekben gátolja a gibberellin bioszintézisét, amely miatt a gabonaféléknél szárszilárdító hatása van, ezáltal csökkenti a megdőlés valószínűségét. Megelőző jelleggel, de legkésőbb a betegségek tüneteinek megjelenésekor szükséges védekezni, elsőnek a szárbaindulás kezdetén, majd a kalászhányás végén, virágzás kezdetén 1 liter/ha dózisban.

BLISTER (250g/l azoxistrobin)

Lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás levélfoltosság és szeptóriás betegség elleni szisztémikus, transzlokálódó gombaölőszer. Gátolja a kórokozó gombák sejtlégzését, blokkolja a sejtek energiaképződését, emiatt megszűnik a spóracsírázás és a csíratömlők fejlődése. Emellett kedvező élettani hatással is bír, az ún. zöldítő hatással, amely miatt hosszabbodik a tenyészidőszak, így több tápanyagot tud beépíteni a növény, több lesz az asszimilációs tevékenység. Ezáltal javul a termésminőség. Hosszú hatástartamának köszönhetően TEBU 250 EW-vel kombinálva a kalászosok valamennyi betegsége ellen kiváló hatékonyságot nyújt a bokrosodástól a virágzás végéig, a levél és kalászbetegségek ellen 0,8-1,0 liter/ha dózisban.

CAPITOL (133 g/l tebukonazol + 267 g/l prokoláz)

A CAPITOL két hatóanyagot tartalmaz, amelyek együttesen, erősítve egymást a kalászosok betegségeinek teljes spektruma ellen felveszi a harcot. A prokoláz mélyhatású hatóanyag, amely a felszívódás helyén hat. Foltbetegséget okozó gombák – helmintospórium, pirenofóra, szeptória – elleni védelemben van szerepe. A kórokozó terjedését akadályozza a már fertőzött szövetrészekben, valamint a szaporító képletek kialakulását gátolja. Ezt a hatást egészíti ki a tebukonazol, amely a nedvkeringéssel eljut a növény fiatal részeibe is és hosszú hatástartamával védi a növényt. Két alkalommal, a szárbaindulás kezdetétől a zászlóslevél megjelenéséig, majd a kalászhányás kezdetétől virágzásig célszerű kijuttatni 1,0-1,5 liter/ha dózisban.

FitoMaxx RÉZ oldat (Tápelem tartalom 3% Cu)

A réz több enzimnek az alkotórésze. A levélben a réz nagy része a kloroplasztiszban található meg. Hiánya esetén a növény nem tud a generatív szakaszba lépni, így kihatással van a termés mennyiségére és minőségére. Megfelelő réz ellátottság jótékonyan hat a kalászosok bokrosodásra is.

A gabonák kifejezetten érzékenyek a réz hiányra. A magas humusztartalmú talajokon a humuszanyagok megkötik a Cu-ionokat, amelyet így nem tud felvenni a növény. A nagy foszfor tartalmú műtrágyázás és a tartósan száraz időjárás esetén is kialakulhat réz hiány.

A bokrosodás után a levelek csúcsa kifehéredik, a levelek elkeskenyednek, a szemek léhák lesznek, vagy súlyosabb hiány esetén a szemképződés elmarad és kialakul az ún. fehérkalászúság.

Tóth Fanni, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Heves megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek