Hírek

Gazdaságos és hatékony gyomirtás Farmmix búza csomaggal

Magyarországon a vetésterület jelentős részét valamilyen kalászos gabonaféle birtokolja. A termesztés eredményességét azonban nagyban befolyásolja a gyomirtás sikeressége. Ez különösen igaz a 2020-as esztendőre, melynek tavaszán gabonáink a szokatlanul alacsony őszi és tavaszi csapadékmennyiségnek köszönhetően gyengébb kondícióban várják a gyomkonkurencia támadását. 

A gyomos kultúrnövény tavasszal rosszabban bokrosodik, fejlődése lelassul. Az ősszel kelő és áttelelő gyomnövények (pl.: árvacsalán-félék, veronika-félék, tyúkhúr) sorát tovább bővítik a tavasszal csírázó nemkívánatos konkurens növények (pl.: árvakelésű napraforgó). Éppen ezért kifejezetten fontos a megfelelően időzített gyomirtás.

Abban az esetben, ha a vetést követően megerősödve várja kultúrnövényünk a telet, az őszi kalászos gabonák legeredményesebb gyomirtási eljárása a herbicidek ősszel történő kijuttatása. Erre kifejezetten alkalmas készítmény a CONNEX WG, amely metszulfuron-metil és tifenszulfuron-metil hatóanyagaival kifejezetten hatékony gyomirtást tesz lehetővé, hiszen talajon keresztüli hatást is ki tud fejteni. Továbbá, a következő esztendőben a vegetációban jelentkező elenyésző gyomnövények kezelésére egy olcsóbb árkategóriába sorolandó hatóanyag alkalmazható.

A tavaszi gyomirtás lebonyolításához a Farmmix Kft. 10 ha-os búzacsomagja kínál hatékony és gazdaságos megoldást. A virtuális csomag tartalma

300 g DRACO + 10 l MCPA +10 l TEBU 250 EW,

mellyel könnyedén léphetünk fel a korai gombabetegségek, illetve gyomnövények ellen.

A mai intenzív búzák kisebb bokrosodási erélyüknek-, valamint alacsonyabb szármagasságuknak köszönhetően gyengébb gyomelnyomó képességgel rendelkeznek. Ellenben az évelő kétszikű gyomok ellen – mint például a mezei acat, folyandár szulák-, sokkal alacsonyabb költséggel védekezhetünk, mint egyes kétszikű kultúrnövényekből történő eltávolításuk során.

Általánosságban elmondható, hogy azokon a területeken, melyeken pangó vizes rész található, valamint éjszakai fagyok jelenléténél, de 25 °C fölötti hőmérséklet esetén sem ajánlott a hormonok használata. Ebben az évben a fent említett feltételek egyike sem indokolja azt a tényt, hogy ne alkalmazhatnánk hormont. Továbbá az MCPA hormon gabonafélékben szárbaindulásig alkalmazható, így az idejét tekintve minden adott egy sikeres és olcsó gyomirtás elvégzéséhez.

A DRACO tribenuron-metil tartalmának köszönhetően egészen a zászlóslevél megjelenéséig alkalmazható nagy biztonsággal. A gyomirtás sikerességét leginkább a gyomnövények fejlettségi stádiuma határozza meg elsősorban és csak másodízben a kultúrnövény fejlettségi állapota. Így a legtöbb tavaszi gyomnövény esetében célszerű 2-4 leveles állapotban elvégezni a gyomirtást, hogy azok a kihelyezett hatóanyagokra a leginkább érzékenyek legyenek.

A csomag tartalmaz még egy tebukonazol hatóanyagot is, mely költséghatékony megoldást tud nyújtani a korai gombabetegségek megelőzésére. Hangsúlyoznám, hogy a tünetek megjelenése előtt, preventíven célszerű a fungicideket kijuttatni, hiszen így fejtik ki hatásukat leginkább.

Blizman Barna, növényorvos, Farmmix Kft. területi képviselő Jász-Nagykun-Szolnok megye

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek