Hírek

A levéltetvekről

Mindenki találkozott már az apró, néhány mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetvekkel. A levéltetvek szívó kártevők: főként a fiatal leveleket szívogatják, a növény nedvével táplálkoznak. Ennek következtében a levelek torzulnak, összesodródnak, gyakran el is színeződnek.

A levéltetvek tavasszal, a vegetáció megindulásával, a zöld hajtások kifejlődése után jelennek meg, majd az év során számos generációjuk fejlődik ki. Az áttelelő alakok létrehozzák a szárnyas nemzedékeket, melyek feladata a levéltetvek szétterjesztése. A növényeken megtelepedve újabb, már szárnyatlan nemzedékek sorát hozzák létre. Az új egyedek telepekben élnek a levelek fonákán. Színük fajonként változó, gyakoriak a zöld színűek, ezek a szintén zöld növény felületén nehezen észrevehetőek. Ismerünk sárga és fekete színű levéltetveket is.

1. őszibarack levéltetű

Vannak olyan levéltetű-fajok, melyek csak egy növényfajon élnek (például a rózsa levéltetű), de számos levéltetű-faj egyedei több tápnövényen is képesek élni és szaporodni.

Táplálkozásukzásuk során mézharmatot, magas cukortartalmú váladékot választanak ki, amit a hangyák megtalálnak, és előszeretettel fogyasztanak. Ha bármilyen növényen erős hangyavonulás figyelhető meg, azon nagy valószínűséggel megtalálhatók a levéltetű-telepek. De méhek vagy darazsak is látogathatják a bőséges mézharmatot. Gyakori, hogy a ragadós mézharmaton fekete színű korompenész telepedik meg. Mézharmatot más kártevők (pl. pajzstetvek) is termelnek.

A levéltetvek tavaszi megjelenésüktől őszig élnek és károsítanak a szabadföldi növényeken. Szobai növényeken is előfordulnak, és súlyos kárt okozhatnak. A szívogatás okozta kártételen kívül a levéltetvek veszélyes növényi vírusokat is terjesztenek: a vírusfertőzött növény nedvéből kiszívott vírust a következő növénybe tovább viszik, és megfertőzik azt. Levéltetvek terjesztik a csonthájasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát, az uborka mozaik vírust.

Hogyan és mikor védekezzünk a levéltetvek ellen?

A védekezés hatékonyságát növeli, ha a levéltetvek megjelenésekor, tehát felszaporodásuk előtt permetezünk. Az időben elvégzett kezelés lesz csak eredményes! Ha egy növénynél csak elszórtan jelentek meg a tetvek egyes hajtások végein, vagy csak egyes leveleken, azokat ollóval vágjuk le, és ezzel egy permetezést meg is takarítottuk. Ajánlott a levéltetvek megjelenését sárga ragacsos színcsapdák kihelyezésével ellenőrizni. Ne feledjük, hogy a levéltetvek általában a levelek hátoldalán élnek, tehát a permetezésnél a rovarölő szereket oda kell kijuttatni, mert csak úgy érjük el a várt hatást! Kezelésnél ne várjuk meg, amíg a levelek a kártétel következtében összesodródnak, mert ilyen állapotban már csak a felszívódó hatású rovarölő szerek tudják kifejteni ölő hatásukat.

Mivel védekezhetünk?

Speciális, csak levéltetvek elleni szerek:

Pirimor – pirimikarb 500 g/kg

Spilan – acetamiprid 200 g/kg

A felsorolt rovarölő-szerek mind szabad forgalmazásúak, tehát bárki megvásárolhatja és felhasználhatja őket, külön engedély nélkül. Alkalmazásukra vonatkozó részletes előírás a szerek csomagolóanyagán található. A lambda cihalotrin és a deltametrin hatóanyagú szerek méhekre mérsékelten, míg a cipermetrin a méhekre kifejezetten veszélyesek. Ezeket virágzó növényeknél tilos felhasználni.

A Spilan és a Pirimor levéltetvek elleni szerek méhekre nem veszélyesek, méhekre nem ártalmasak, így virágzásban lévő növények védelmére is alkalmasak. A levéltetvek termelte mézharmat is vonzza a méheket, ezért a mézharmatos növényeket csak méhekre nem veszélyes rovarölő szerekkel szabad permetezni.

Kulcsár Szilvia, növényorvos, FDM Trade Kft.

AIzaSyBbgWGPJ8bnqmbMnJ8-JrjLlcwrnhbbAu0

Megújult webshopunk!

Vásároljon meg mindent egy helyen, ami a kertészkedéshez kell!

További részletek