Növénytáplálás felsőfokon: AGROCEAN. 25% algakivonat. Magas hatásfokú lombozat bio- stimulátor.

terkep

Kövessen minket:


Cikkek

Hírek

2017.05.02.


Az őszi búza növényvédelme II.

Az őszi vetésű búzákban a tavasz első munkálatai a fejtrágyázása, mely során a helyes és arányos tápanyagellátás növényvédelmi szempontból is lényeges. A gombás megbetegedések (gabonalisztharmat, fuzáriózis, szártőbetegségek, gabonarozsdák), továbbá a zöld részeket pusztító állati kártevők ellen is fontos, hogy a búzavetés tápanyagellátása harmonikus legyen. Amennyiben nem ügyelünk a helyes NPK arányra, az említett károsítók és egyes gyomnövények elszaporodását segítjük elő.


Az őszi búza gyomirtása

Az eredményes és gazdaságos vegyszeres védekezés alapfeltétele a gyomfertőzöttség táblaszintű ismerete, mert a megfelelő herbicid csak ennek birtokában válaszható ki. A tavaszi kezelések a búza gyomirtásának leginkább elterjedt formái. A tavaszi kezeléseknek megvannak az alapszabályai. Hormonbázisú készítményekkel (MCPA-750,  Syrius-N, 480 Solo) éjszakai fagyok esetén, 25 °C feletti léghőmérséklet esetén, pangó vizes területeken, már szárba indult búzában ne kezeljünk! A tavaszi állománykezeléseknél törekedjünk arra, hogy a kijuttatás időpontját a gyomfajok legérzékenyebb fenológiai stádiumához igazítsuk. Ez az állapot a magról kelő kétszikűek 2–4 valódi leveles, a ragadós galaj 3–5 levélörvös, a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, vadzab 1–3 leveles, az aprószulák 10–15 cm-es a mezei acat tőlevélrózsás állapotában van. Az évelő kétszikű gyomnövényeket jóval alacsonyabb költségszinten tudjuk a kalászosokból kiirtani, mint egyes kétszikű kultúrnövényeinkből.

Őszi búza gyomirtószer ajánlataink 2017-ben:

Gramma-Extra (750 g/kg tribenuron-metil) granulátum, amellyel kitűnően védekezhetünk a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen. A készítmény elsősorban leveleken keresztül hat, a gyomnövények növekedését gyorsan megállítja. Az időjárástól függően 3-10 nap elteltével a kezelés tünetei már láthatóvá válnak (színváltozás, pusztulás). A gyomirtó szer tavasszal a gabonában a fagyok megszűnését követően a zászlós levél megjelenéséig alkalmazható 10-25 g/ha dózisban. Zabban két nóduszos állapotig lehet felhasználni. A kezelés a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korában a leghatékonyabb. Az árvakelésű napraforgó (Helianthus annus)ellen 20 g/ha mennyiségben kell alkalmazni, amikor a napraforgó átlagosan 10-15 cm magas. A mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a készítményre. Flurox Forte 333 EC-vel a ragadós galaj (Galium aparine) ellen tudunk eredményesen védekezni. Hatóanyag koncentrátuma a terméknek 333 g/l flurox, melynek dózisa őszi búzában 0,6 l/ha. Önmagában a bokrosodástól 2 nóduszos állapotig lehet kijuttatni. Hormon hatású gyomirtó szerekkel Kombinálva a terméket a szárba indulásig lehet kijuttatni  0,225 l/ha dózisban. Imperial (6,25 g/l floraszulam + 300 g/l 2,4 D) folyékony gyomirtó permetezőszer őszi búzában, mely egészen a szárbaindulás kezdetéig felhasználható kétszikű gyomok ellen. A mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a kezelésre. Kiváló hatékonyságú a ragadós galaj (Galium aparine) 8 levélörvös, az ebszékfű (Tripleurospermum) 20-25 cm-es nagyságáig. Dózisa őszi búzában 0,4-0,6 l/ha. MCPA-750 egy folyékony hormonhatású gyomirtószer, hatóanyag koncentrációja 750 g/l MCPA. Őszi búzában felhasználható a kultúrnövény 3 leveles fejlettségi állapota után a szárbaindulás kezdetéig. Az MCPA az auxinok működését gátolja, szelektivitása a durva cseppképzésen alapul. Levélen keresztül 3 óra alatt felszívódik. Kiváló kombinációs partnere őszi búzában a Gramma Extra. Syrius-N ( 500 g/l 2,4-D) őszi búzában felhasználható 3 leveles fejlettségű állapot után egészen a szárba indulásig. A termék egy hormonhatású gyomirtó szer, mivel hatóanyaga a 2,4-D a növényi auxionok működését gátolja.  

 

 

Az őszi búza betegségei

Az őszi búza legfontosabb levél- és kalászbetegségeinek (lisztharmat, fuzárium, pireonfóra, rozsda, szeptória fajok) dominancia viszonyai évről-évre változnak. A gombák okozta kártétel nagysága időjárás függő. Valamennyi faj számára ideális az enyhe, párás, szeles időjárás. Az átlagostól melegebb években a rozsdagombák, míg nedvesebb években a pirenofórás és szeptóriás levélbetegségek okozhatnak nagyobb gondot. Minden évben jelen van kisebb-nagyobb mértékben a lisztharmat. A kalászbetegségek közül a kalászfuzáriózis játszik fontos szerepet, amely a virágzáskori csapadékosabb időjárás esetén a minőség- és mennyiségi károkat okoz. A jó minőségű és nagy mennyiségű termés betakarításának feltétele, hogy a termésképzés szempontjából fontos növényi részek egészségesek maradjanak a betakarításig. Mivel minden évben számolhatunk valamelyik kórokozó fellépésével, ezért vegyszeres védekezés nélkül a biztonságos termesztés nem képzelhető el.

Őszi búza gombaölőszer ajánlataink 2017-ben:

Blister (250 g/l azoxistrobin) gombabetegségek széles köre ellen használható készítmény. Kalászosokban lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás levélfoltosság, szeptóriás betegség ellen védekezhetünk 0,8-1 l/ha dózisban a termékkel. A Blister-nek zöldítő hatása is van, ezért érdemes a levélbetegségek ellen preventív jelleggel időzíteni a kezelést. A hatóanyag a gombasejten belül a gomba létfontosságú szervében, a mitokondriumban fejti ki a hatását, ahol megakadályozza a gomba szempontjából létfontosságú energiaképzést, valamint az ezzel együtt a gomba légzését is. A gombaölő szerek között – új hatásmódjának köszönhetően – olyan kórokozók ellen is jó hatékonyságot mutat, amelyek egyéb gombaölő szerekkel szemben már toleránsak. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénhidrátok beépülését segíti, ezáltal a termésbiztonság és a termésmennyiséget növeli. Szerrotációban alkalmazva egy évben maximum kétszer alkalmazható kontakt készítménnyel kombinációban. Ajánlott kombinációs partnerek: Dithane DG Neotec, Dithane M45.  Az Erasmus (250 g/l tebukonazol) egy felszívódó gombaölőszer, őszi búzában a védekezés általában több betegség ellen irányúl, ezért a kezelést megelőző jelleggel célszerű elvégezni. Gabonalisztharmat ellen az első tünetek megjelenésekor kell alkalmazni. A szárba indulás után a védekezés több betegség ellen irányul, ezért a kezelést megelőző jelleggel célszerű elvégezni, azaz szárba indulás kezdetén, továbbá kalászhányás végén – virágzás kezdetén végzett egy-egy permetezéssel. A második védekezést célzottan a kalászfuzáriózis ellen érdemes irányítani, az Erasmus kiváló fuzárium elleni hatékonyságát kihasználva.

 

Az őszi búza kártevői

A gabonaféléket rendszeresen károsítják a vetésfehérítő bogarak (Oulema sp.), különösen a nagyadagú N-műtrágyával ellátott állományokban fordulnak elő nagy egyedszámmal. Az imágók a levélen hátrafelé haladva hártyaszerűen rágják az érközi levéllemezt folyamatos, hosszú, kifehéredő csíkok formájában. Innen ered a „vetésfehérítő” elnevezés. A kártétel rendszerint foltokban jelentkezik, a fertőzött foltok növényei nem hoznak kalászt vagy a kalászok megjelennek, de azokban csak aszott szemek fejlődnek. Ilyenkor tavasszal települ be a kalászos állományba a gabonapoloskák népes társasága is, melynek tagjai az osztrák (Eurygaster austriaca) és a mór teknőspoloska (Eurygaster maura), ill. a közönséges (Aelia acuminata) és a csőrös szipolypoloska (Aelia rostrata). Az áttelelt idős imágók előbb a vegetatív részeken táplálkoznak és rakják le petéiket, főként a levelekre. Az általuk szívogatott növényrész a szúráshelyen felüli szakaszán rendszerint elhal, s a szívrész megszúrása következtében a szívlevél elsárgul, majd elszárad. 

Őszi búza rovarölőszer ajánlataink 2017-ben:

King 10 F (100g/l alfametrinmely főként a vetésfehérítő bogarak, gabonafutrinka, levéltetvek és a gabonapoloskák ellen hatékony. Ez az „etalon piretroid” gyomorméregként az idegingerület átvitelét akadályozza meg. A növénybe nem szívódik fel, elfogyasztás és közvetlen érintkezés útján fejti ki a hatását. Sherpa (100 g/l cipermetrin) gyorshatású piretroid szármezékú rovarölőszer. Kalászosokban maximum két alkalommal juttatható ki, utolsó kezelést virágzáskor kell elvégezni. Dózisa a terméknek őszi búzában 0,375 l/ha.

 

Őszi búza lombtrágya ajánlataink 2017-ben:

A levél felületén történő mikroelem pótlás a legmegfelelőbb felület a növényen. A bokrosodáshoz szükséges nélkülözhetetlen mikroelemeket tudjuk hatékonyan és kellő időpontban kijuttatni. Az Agrocean kijuttatásának időpontja őszi búzában a bokrosodás vége - szárba indulás kezdete, dózisa pedig 3 l/ha, maximum 2% töménységben. A készítmény 25%-ban tartalmaz algakivonatot, ezen felül pedig nitrogént, foszfort és káliumot valamint számos mikroelemet is tartalmaz. A termék csökkenti a szélsőséges időjárás által okozott stressz hatást (fagy, szárazság), növeli a növény ellenállóságát a kórokozókkal szemben, javítja a termés minőségét és fokozza annak hozamát.

 

 

Hajdú Péter, Farmmix Kft. üzlekötő, agrármérnök

Ossza meg másokkal is!

Vissza a(z) Hírek kategóriába
címkék:

Hírek

Fatudor a szaktanácsadó


Elindítottuk interaktív honlapunkat nem csak kiskertészek számára: szakmai cikkekkel,...
Tovább

Nyitva tartás

FIGYELEM!  
Tisztelt Vásárlóink!   2018. február 22-én az összes kis- és nagykereskedelmi...
Tovább

Tájékoztatás

  Webáruházunk szállítási költsége, a csomagszállító cég áremeléséből fakadóan, ...
Tovább

Vevői elégedettség mérése

Kedves Partnerünk!
Kérjük járuljon hozzá munkánk eredményességéhez és töltse ki az alábbi...
Tovább

Megoldások borsóban!

A borsó tavaszi vetésű növényként, igen jól beilleszthető a vetésváltásba. Elővetemény értéke a legtöbb sz...
Tovább

Még több hír
1 2 3 4 5

FARMMIX Kft.

A Farmmix Kereskedelmi Kft növényvédő szerek vetőmagvak és műtrágyák nagykereskedelmével és ezen termékek csomagolásával foglalkozó sokéves tapasztalattal rendelkező cég. FARMMIX A MEGBÍZHATÓ PARTNER!


Szezonális ajánlataink

OMEX KINGFOL CINK

OMEX KINGFOL CINK

Hatóanyag:

Mûtrágya

Részletek

AGROCEAN 6.5.5

AGROCEAN 6.5.5

Hatóanyag: algakivonat, ( NPK 6%-5%-5%)

Mûtrágya

Részletek

OMEX SUPER

OMEX SUPER

Hatóanyag: N 10 %; P 10 %; K 7,5 %; mikroelemek

Mûtrágya

Részletek

OMEX KINGFOL MANGÁN

OMEX KINGFOL MANGÁN

Hatóanyag:

Mûtrágya

Részletek

OMEX DP 98

OMEX DP 98

Hatóanyag: P 37,8 %; K 17,5 %; N 4 %

Mûtrágya

Részletek

OMEX CALMAX

OMEX CALMAX

Hatóanyag: Ca 22,5 %; N 15 %, mikroelemek

Mûtrágya

Részletek

OMEX BORON

OMEX BORON

Hatóanyag: B 15 %, N 6,5 %

Mûtrágya

Részletek

Eseménynaptár

2018 Március

H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
             

Programok, események:

A hónap programjai
Éves naptár

Címkék
A kosárban 0 termék van 0 Forint értékben

A biztonságos fizetés partnere: Budapest Bank, FirstData. Online fizetési megoldás: MasterCard, Maestro, VISA.
Top 10 termék Kertészeti áruházaink Bércsomagolást is vállalunk

Hírlevél feliratkozás

Időjárás

Miskolc
12. 06.
V

Derült
Min-Max: 1 C° 7 C°

Derült Derült

Árfolyam

EUR/HUF 311.45 (-0.12%)
USD/HUF 294.35 (-0.08%)
CHF/HUF 285.55 (-0.19%)
GBP/HUF 441.82 (-0.24%)

Szavazás

Mi a véleménye Törzsvásárlói Programunkról?


Régebbi szavazások

}